Pluskokoista vintagemuotia

Kehopositiivisuudesta on tullut viime vuosina hyvin suosittu puheenaihe. Ihmiset ovat alkaneet kyseenalaistaa liian hoikkien mallien ihannointia, joten vaateyritykset ovat alkaneet käyttää niin normaali- kuin pluskokoisiakin malleja vaatteita esitellessään. Olemme myös saaneet runsaasti erikoisliikkeitä, jotka keskittyvät siihen, että kaiken kokoisille ihmisille löytyy vaatteita. Pluskokoinen vintagemuoti on noussut esiin, sillä pluskokoiset ihmiset ovat alkaneet vaatia yhä enemmän tyylikkäitä ja muodikkaita vaatteita. Vintagemuoti nosti päätään 2010-luvun alussa, kun julkisuuden henkilöt alkoivat pukeutua yhä enemmän menneiden vuosikymmenten tyylin mukaisesti.

Paluu menneisyyteen


Vintagemuodista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä vaatteita, jotka on valmistettu 1920 – 1960-luvuilla. Pluskokoinen vintagemuoti on yleisesti ottaen uusiomuotia, sillä isokokoisia vaatteita menneiltä vuosikymmeniltä on melko vaikea löytää niiden massatuotannon puuttumisen vuoksi. Toki pluskokoisia vaatteita alettiin valmistaa jo 1900-luvun alussa, mutta varsinaista vallankumousta jouduttiin odottamaan 1980-luvun taitteeseen asti. Nykyisin on kuitenkin saatavilla hyvin paljon pluskokoisia vaatteita, jotka on valmistettu vintagen hengessä, eli ennen 1970-lukua vallinneiden tyylisuuntien mukaisesti. Isot koot eivät tarkoita enää äitiysvaatteita tai telttoja, vaan niistä on tehty todellista muotia.

Vintage ei siis aina tarkoita vaatteita, jotka on valmistettu menneillä vuosikymmenillä. Joskus sillä tarkoitetaan myös vaatteita, jotka on hankittu kirpputorilta. Tämän lisäksi termi käsittää vaatteet, jotka on tehty vanhan muodin tyylillä, sekä vaatteet, jotka on kulutettu näyttämään siltä, että ne olisi valmistettu menneillä vuosikymmenillä nykypäivän sijaan. Kyseisiä käytäntöjä löytyy runsaasti myös normaalin muodin puolelta, mutta luonnollisesti pluskokoisesta muodista enemmän. Tämä johtuu siitä, että ensimmäiset plusmalleja markkinoivat mallitoimistot perustettiin vasta 1970-luvun lopulla.

Muoti ja kehopositiivisuus


Nyt, reilut neljäkymmentä vuotta plusmallien markkinoille saapumisen jälkeen, ollaan myös muodin maailmassa keskitytty enemmän siihen, että ihmisten tulee tuntea olonsa hyväksi kehossaan. Meitä on aina ollut joka junaan: on lyhyitä, pitkiä, pieniä ja isoja ihmisiä. Olemme ymmärtäneet myös sen, että aina ei tarvitse edes olla ylipainoinen ollakseen roteva. Toki kun väestön keskimääräinen paino kasvaa elintason noustessa, on myös ylipainosta tullut entistä hyväksytympää. Varsinkin kun on ymmärretty, että ylipainoon on useita syitä, joihin ihminen ei aina edes pysty vaikuttamaan.

Muoti on kauppatavaraa ja muotimaailmassa liikkuu suuri määrä rahaa. Rotevien ihmisten yleistyessä ja vaatiessa tyylikkäämpiä vaatteita, vastaavat muotitalot luonnollisesti kysyntään. Nykyisin järjestetään myös pelkästään plusmalleja käyttäviä muotinäytöksiä, minkä lisäksi monet muotitalot ovat ilmoittaneet, etteivät ne enää hyväksy palkkalistoilleen selkeästi alipainoisia malleja. Nykyisin kenenkään ei tarvitse peitellä muotojaan, vaan keho voidaan verhoilla vaatteilla sen mukaan, millaisista vaatteista henkilö itse pitää. Siksi nykypäivänä onkin helppo löytää vaatteita myös isokokoisemmille ihmisille, oli kyse sitten nykymuodista tai vintagesta.