Aito rockabilly kurkkaa vintage-kauppojen tarjonnan

Ulkomaiset parhaat nettikaupat fiftarityylin luomiseksi

Fiftarityylin luominen on toisinaan haastavaa, sillä aitoja 50-luvun vaatteita ei myydä monessakaan suomalaisessa vaateliikkeessä. Aito rockabilly joutuukin siis usein turvautumaan ulkomaalaisten verkkokauppojen tarjontaan. Onneksi nykyisen globaalin kaupankäynnin aikana on melko helppoa löytää verkkokauppoja, jotka myyvät myös aitoja vintage-vaatteita ja asusteita suoraan 50-luvulta. Näiden kauppojen hyvä puoli on usein se, että valikoima on todella laaja. Tuotteet ovat myös usein erittäin hyvässä kunnossa verrattuna esimerkiksi mummon tai papan vintiltä kaivettuihin vintage-vaatteisiin. Ulkomaisista nettikaupoista saattaa löytää jopa täysin käyttämättömiä vaatteita tai esimerkiksi kenkiä alkuperäispakkauksissaan.

Etsy on rockabillyn aarreaitta

Pienyrittäjille ja käsityöläisille suunnattu kansainvälinen Etsy-nettikauppa on aarreaitta, jossa myös fiftari on hyvin edustettuna. Tämän globaalin jättikaupan sisältä löytyy useita yksityisyrittäjien putiikkeja ympäri maailmaa. Etsystä löytyykin myös useita vintage-kauppoja. Usein kaupat ovat erikoistuneet johonkin tiettyyn vuosikymmeneen, joten rockabilly etsii kauppojen joukosta sellaiset, jotka myyvät etenkin 50-luvun vaatteita ja asusteita. Naisten kauppoja on tarjolla varmasti enemmän ja esimerkiksi tyylikkäitä fiftarityylisiä juhla- ja cocktail-asuja on varmasti tarjolla lukematon määrä ihan alkuperäiskuntoisina. Tämä johtuu siitä, että juhlavaatteita käytettiin ainoastaan erityistilanteissa, jolloin ne eivät ehtineet kulua puhki.

Jos pelkkä pukeutuminen ei sinulle riitä, vaan tavoitteena on koko lifestyle, Etsy on hyvä paikka myös esimerkiksi 50-luvun huonekalujen ja kodin käyttöesineiden ostamiseen. Oikeiden tavaroiden ja kauppojen löytyminen vaatii kuitenkin jonkin verran selaamista, sillä myyjiä on Etsyssä kymmeniä tuhansia. Vaiva kuitenkin palkitaan, sillä nettikaupan kätköistä löytyy todellisia aarteita. Etenkin arkivaatteita havittelevan kannattaa myös kurkata käsityöläisten valikoima. Osa vaatemyyjistä on erikoistunut tuottamaan aidonnäköisiä 50-luvun vaatteita. Jos aitoa vintagea ei ole saatavilla, hyvin tehty fiftarityylinen uutuusvaate on hyvä vaihtoehto.

Retro daisy tarjoaa uniikkeja vaatteita rockabillylle

Yksi parhaista fiftarivaatteiden nettikaupoista on amerikkalainen Retro Daisy, joka tarjoaa laajan valikoiman 40-, 50- ja 60-lukujen vaatteita sekä naisille että miehille. Fiftari on hyvin edustettuna Retro Daisyn verkkokaupassa ja etenkin pin up -henkisiä mekkoja ja kenkiä kannattaa metsästää täältä. Tarjolla on myös kattava valikoima miesten vaatteita ja asusteita, joten kaiken tarvittavan fiftarityylin luomiseksi löydät varmasti täältä. Tarjolla on sekä aitoja vintage-vaatteita että myöhemmin tehtyjä fiftarikopioita. Usein suurinkin fiftari-intoilija joutuu turvautumaan myöhemmin tehtyihin jäljennöksiin, sillä 50-luvulla arkivaatteet käytettiin usein loppuun, eikä niitä siksi periytynyt juurikaan jälkipolville.

Tarkkana verkossa

Nettikaupat tarjoavat todella suuren valikoiman aitoja vintage-vaatteita. Kannattaa kuitenkin huomata, että ulkomailta ostettaessa kuluttajansuoja ei ehkä ole yhtä kattava kuin Suomessa. Siksi kannattaa varmistua siitä, että kyseinen verkkokauppa tai myyjä on oikeasti luotettava ja tuote on sitä, mitä haluatkin sen olevan. Vintage-vaatteissa kannattaa ottaa huomioon myös muuttunut kokoluokitus. 50-luvulla ihmiset olivat usein hoikempia ja lyhyempiä kuin nykyään, johtuen sota-ajan huonosta ruokatilanteesta, joka jätti monet pysyvästi pienikokoisiksi. Mittaa siis itsesi huolellisesti ennen ostosten tekoa ja vertaa sitten omia mittojasi vaatteen ilmoitettuihin mittoihin. Vääränkokoista vaatetta ei nimittäin aina pysty palauttamaan.